Dit zijn de winnaars van het Garnaalkrokettenfestival 2024

Elf Oostendse restaurants presenteerden op 5, 6 en 7 oktober vol trots hun ambachtelijk gemaakte garnaalkroketten. Maar geen winnaar zonder proevers, dus het publiek stemde mee op de gouden garnaalkroket, terwijl een professionele jury* ook hun favoriet bekroonde. Proeven, genieten, kiezen!


Top 3 professionele jury 2024*:

  1. North
  2. Gastrobar Sam
  3. Fort Napoleon: de Belevingsbrasserie

Top 3 publieksjury 2024:

  1. North
  2. Toope
  3. Mac Moules

*De jury bestond in 2024 uit Olly Ceulenaere (vakjuryvoorzitter), Rik Verheye (ondervoorzitter), Femke Vandevelde, Julie Morgane, Gault&Millau en Joël Broekaert.

Oostendse garnaalkroket erkend als Vlaams streekproduct

De Oostendse garnaalkroket is door het VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, erkend als Eetbaar Erfgoed. De kroket is gemaakt met handgepelde garnalen, die gevangen zijn door Oostendse vissers. De vulling moet uit minstens 30 procent garnalen bestaan en ze moet gemaakt zijn binnen een straal van 10 kilometer rond Oostende.

Grijze garnaal uitgeroepen tot 'Vis van het jaar 2022'

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw (VLAM) heeft samen met de visserijsector de grijze garnaal uitgeroepen tot vis van het jaar. De grijze garnaal volgt daarmee de rog op. “Onze Vlaamse grijze garnalen zijn niet enkel heel erg lekker, maar ook van topkwaliteit”, vertelt minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) trots.